vrijdag 11 juni 2010

REACTIESOP HET LOGBOEK

Hallo allemaal,
Via mijn mail krijg ik nog wel eens een reactie en ik plaats ze in deze rubriek.
Reacties graag naar delihella@gmail.com
-----------------------------------------------------------------------------
Manna Mulder: een oud-IVO-er van na 1969
4 november 2011:

Toevallig zit ik een beetje rond te kijken en kom op deze site terecht. Wat leuk zeg!
Ik zat op de Ivo in de Ottho Heldringstraat van 1969-1972. Ik zie allerlei bekende en onbekende namen. Zie ook namen die ik wel herken maar waarvan ik niet wist dat ze bij deze school hoorden.
Zag dat Thijs ergens stond, die drumt nog steeds.
Mis Marijke van der Molen en Tanja Adèr.  Maar nog veel meer.

Er zijn nog heel heldere herinneringen, bijvoorbeeld Yung Shnu Tso. Ik las net over hem. Kan het me nog heel goed herinneren. 17 jaar, dacht ik. En de allerleerste begrafenis die ik meemaakte, op Driehuis.
Ik zie de ‘knappe jongens’ van weleer langskomen. Lees dat de vrouw van Joop Willems overleden is. Haar waldorfsalade maak ik nog steeds. Zij leerde me koken.
En dat schoolgebouw in die rare vorm. Maar ook de twee parallelle trappenhuizen.
Foto’s van mensen die nog steeds in mijn herinnering zijn, Cor, Riek, Harry, Willem, Rien, Ruud, Theo (die ik later nog wel ontmoet heb). Het was een heftige tijd, die puberteit. Maar het was ook mooi en idealistisch, op de Ivo.
----------------------------------------------------------------------------


Loes : een oud-IVO-er van na 1967
Wat de vrijdagmiddagen betreft meen ik mij herinneren dat je je van te voren moest inschrijven voor een activiteit. Zo heb ik met Riek in ieder geval Yellow Submarine gezien, Woodstock, the ballad of the easy rider en......? Met Harry gingen we naar het zwembad op de Heilige weg.'Waar we meer onder de douche stonden dan dat we zwommen trouwens. Soms mochten we meerijden in zijn kevertje. Vaker gingen wij met de fiets. Na afloop een patatje bij de patatboer in de steeg tegenover het zwembad, of nootjes bij de notenbar op de hoek van de Heiligeweg en de Singel. Met Margreet gingen we dan weer wandelen over het toen nog onbebouwde stukken land in de buurt van de school en dan kregen we een heleboel uitleg over van alles, bloemetjes en bijtjes vooral. Soms ga ik met de trein en wanneer deze langs de plek waar de school stond kijk ik even en dan denk ik goh!!! Het is hier behoorlijk veranderd.

Loes van der Kaay 4 november 2010)
In een verveelmoment eens gaan Googelen en op het IVO blog terecht gekomen. Leuk! Ik was er in de jaren tussen 1967 en 1972 de laatste jaren kan ik me echter niet goed meer herinneren want ik zat in een moeilijke periode toen. Leuk om de foto's van de leerkrachten weer terug te zien. En de verhalen erbij. Sommigen van de leerlingen herinner ik mij ook al zaten ze in een hogere groep. Ik woon al jaren in het Franstalig gedeelte van België na eerst een tijd in Frankrijk gewoond te hebben. Het Frans dat wij van Cor geleerd hebben was blijkbaar genoeg om een Fransman aan de haak te slaan. Ik heb moeten lachen bij de herinnering over Margreet die biologie gaf wanneer zij
Duits moest geven en omgekeerd, en om de hand in de nek van Ruud. Leuke herinneringen. Een paar maanden geleden heb ik wat heen en weer gemaild met Rob, HIj was mijn mentor in het eerst jaar, daarna heb ik voor Ruud gekozen. Ik herinner mij Ruud in altijd een rood hemd, klopt dat? Ik herinner me sommige leerlingen uit de hogere groepen, Frans Westers die speelde in een groep, kan dat Saxofoon? Chris herinner ik mij ook en ik herinner mij een Alex (Kuperi) En ook Serge, waar wij eerste klassers niet om mochten lachen van Rien. Op een van de foto's meen ik een Job herkend te hebben Blanes, en die had een broer Guus. Ze komen vast allemaal nog boven water. In mijn groep zat er verder een Camille Letanche (geloof ik) ik denk ook dat hij een oudere broer had in een hogere klas had. Een Jacques (?) Déborah (Korper) Ik zal nog eens heel diep moeten graven.
De beschrijvingen op het blog van de leerkrachten vond ik prachtig en zo herkenbaar. Vooral die van Margreet. We deden het soms expres haar af te leiden als we geen zin hadden in Duits. Het is trouwens de taal die ik het minste spreek. Je moest ook geen leren rokje dragen (wat in die tijd een tijdje mode was). Van Riek heb ik veel geleerd. En ook aan de Franse lessen met Cor heb ik veel gehad, Ik heb trouwens nog altijd "Le Français par la Méthode directe" Boekje met rood kaft in mijn boekenkast. Wij zijn met hem nog naar Utrecht geweest naar een theater stuk in het Frans; 'La putain respectueuse" van J.P. Sartre. Of wij er toen iets van hebben begrepen hebben? Ik heb het in ieder geval nooit vergeten.

----------------------------------------------------------------------------

Robert Aspeslagh
Fijn om ook weer bij te zijn. De IVO-tijd blijft toch een onvergetelijk goede herinnering voor een - nu ook letterlijk - oud-leraar
(8 augustus 2010)

Ben de zolder aan het opruimen. Beneden buur is weg en men komt het huis opknappen en de zolder wordt leeggehaald. Dus voor mij een mooi moment op eens flink op te ruimen. Vond een tekening. Denk dat het een IVO-leerling is, maar.... "wie oh wie?"
Laat degene zich melden via dit logboek (delihella@gmail.com) De tekening kan dan naar de betrokkene toe.
Misschien komt er meer, maar meer dan een enkel werkstuk zal het niet zijn. Je hoort nog.
Met hartelijke groet,
Rob Aspeslagh
Inmiddels is de zolder van Rob opgeruimd...----------------------------------------------------------------------------
Marion Molier 27 oktober 10:54
Erg mooi dat stuk over Ramses Shaffy Hella!
Geschiedenis van reacties
----------------------------------------------------------------------------
Anja Marbus 24 oktober 12:45
Dat blog is écht geweldig Hella!!! Wat zit dat goed in elkaar. Nu meteen op mijn bureaublad gezet zodat ik het niet meer kwijtraak.
----------------------------------------------------------------------------
Marianne Smeding Gampieraki 24 oktober 12:40
Ja verdikkeme!!Kijk op het blog!!!
----------------------------------------------------------------------------
Ronald van Lith
26 Augustus 2010
Ik heb mijn lagere schooltijd vanaf de vierde klas doorgebracht op de Kindergemeenschap aan de Otto Helderingstraat en twee jaar vertoefd op de IVO – school: jaar 1968/1969 en 1969/1970.
Via internet kwam ik bij de website/blog IVO Kindergemeenschap 1960 – 1968 uit.
'Hartstikke' leuk om op deze blog een deel van mijn puberperiode door te crossen.
Het is zeer herkenbaar en door de beelden en teksten associeer je meteen het één aan het ander.
Verbazend wat je allemaal hebt opgeslagen in je geheugen en het weer snel naar boven haalt.
Terugblikkend voerde de creativiteit de boventoon. Dat is mooi meegenomen, als je daarna de weerbarstige wereld ontdekt.
Tegelijk schieten me een aantal klasgenoten te binnen periode 1968 – 1970:
Alex Galman
Rogier ???
Marga Schut
Yvonne ???
Gerard Prent
Irma de Jong
Thijs …(drummer)
Tom of Ton
Anja van Zagten
Dolly de Konings
Lex Grevelt
Victor (speelde gitaar)
Els ???
Wellicht kan ik wat aanvullingen geven op de foto’s (zie bij betreffende foto's. HvH)
Nog wat info over het schoolgebouw, Ottho Heldringstraat:
Ik weet wel dat Rien de Carpentier apentrots was over het ontwerp. Hij verwees naar de swastika symboliek (in positieve zin). Als je het gebouw van bovenaf ziet, dan heeft het deze vorm.

Verder bestaat er een boekje " Een halve eeuw IVO - scholen" beschouwingen over het individueel voorgezet onderwijs. Uitgave van de IVO vereniging, 1983.
-------------------------------------------------------------------------------
(7 juli 2010)
Sprak gisteren met Stefan Hamelberg. Hij wil er ook graag
bij een reünie zijn volgende keer. Hij is van de jaargangen 1970-75.
Hartelijke groet, Rob Aspeslagh
Stefan, als je dit leest, stuur me aub je mailadres! delihella@gmail.com
-------------------------------------------------------------------------------
(11 juni 2010)
Met heel veel plezier het IVO blog bekeken en gelezen. Hardstikke goed gedaan. Veel is uit mijn herinnering gegleden. Wel weet ik nog bij het zien van de band op de schoolfeesten dat elke speler graag een microfoon had en die zo ver mogelijk openzette om boven de andere instrumenten uit te kunnen komen. Het geluid van de band voelde dan als stompen op de maag.
Rob Aspeslagh
-------------------------------------------------------------------------------
(oktober 2009)
Altijd leuk om oude foto's te zien. Herkende er zelfs nog een paar.
Heb maar kort op de ivo gezeten ( 2 jaar ) ik dacht vanaf 1966 maar dat kan ook een jaar later geweest zijn.
Was op het leren na een leuke tijd.
Groetz Robin Feltkamp
----------------------------------------------------------------------------
Via Aart kreeg ik jouw bericht. We hebben elkaar na heel veel jaren via schoolbank weer ontmoet. Wat ontzettend leuk dat logboek.
Aart en ik zaten beiden op de filmclub bij Cor en vragen ons af waar
alle films zijn gebleven.
Groetjes Elly Smit
PS Ik woonde op de Amstelveenseweg en we hadden een Autorijschool
------------------------------------------------------------------------------
Wat leuk om al die fotos te zien en de verhalen te lezen van de ivo, het is inderdaad een reis terug in de tijd.
Ik zie met zekere regelmaat nog een paar bekenden uit die tijd. Frans Westers heeft zijn atelier vlakbij waar wij wonen. Paul Beumer ben ik lang geleden op straat tegen gekomen en bleek al jaren bij mij in de buurt te wonen. Hij weet volgens mij ook waar Aukje Spoelstra woont (die jullie nog zoeken), hij weet ook over nog veel meer mensen uit die tijd details.
De reis naar Londen heb ik ook nog meegemaakt, maar ik weet niet meer in welk jaar, wist trouwens niet dat daar foto's van waren, erg leuk om dat allemaal terug te zien en hulde voor al dat werk.
Groet
Marianne Schouten
------------------------------------------------------------------------------
Dat is een tijd geleden. Ik heb eindelijk de tijd genomen om mij in te schrijven op Schoolbank en was onder andere op zoek naar Ria Scholten .
Met mij gaat het uitstekend. Ik hoop je snel eens te spreken of dat we via de mail contact hebben.
Helemaal leuk en hopelijk tot snel.
Groetjes,
Marion Schruyer
--------------------------------------------------------------------------------------
Bij toeval kwam ik terecht op deze site, en wat is dat ontzettend leuk zeg! Ik heb hele goede herinneringen aan mijn tijd op de IVO in de Otto Heldringstraat gedurende de jaren 1968 - 1972. Vooral hartstikke leuk om de foto's van de leerkrachten te zien. Ik voelde me weer even "terug in de tijd". Het stukje van Ronald van Lith is heel herkenbaar, maar dat komt misschien ook omdat wij een tijd goed bevriend zijn geweest. Op de namenlijst van Ronald kan ik nog wel een paar aanvullingen geven: Thijs de drummer heet: Kok van zijn achternaam en Victor de gitarist heet: van Os. Dan heet Dolly de Koning volgens mij, Dolly Koning (dus zonder de). Ik ben vast van plan nog wat vaker deze site te bezoeken. Met vriendelijke groeten, Anja van Zagten

-------------------------------------------------------------------------------------
Vanmorgen ontdekte ik de IVO blog. Wat een verrassing, en wat een leuk initiatief! Zelf heb ik op de IVO gezeten van 1961 tot 1963. Komend van een meisjeslyceum was de overgang groot. Leraren bij de voornaam noemen ben ik altijd moeilijk blijven vinden (ik zei wel de naam maar nooit ‘jij’), maar de keuzevrijheid, het kleinschalige, en vooral de ruimte voor creativiteit waren geweldig. Bij het eerste gesprek – ik was 17 toen, kreeg ik van Rien een massa proeven cadeau, waaronder wiskunde, waar ik toch al nooit wat van begrepen had. Omdat ik 4 jaar gymnasium achter de rug had waren de meeste vakken een makkie, en ik verhuisde van de ene groep naar de andere voor verschillende lessen. Ik weet niet of ik erg veel ‘geleerd’ heb qua kennis, maar de twee jaar die ik er doorbracht zijn wel bepalend geweest in andere opzichten. Riens uitgesproken pacifisme is me altijd bijgebleven, en Joop Willems, Theo Vesseur, Cor Braam en Marijke Weeda waren vormende figuren. Met anderen had ik moeite, vooral als de kennis te wensen overliet. Voor de leraren was het denk ik niet altijd makkelijk om zich aan te passen aan een ongebreideld stel leerlingen. Ik herinner me de mislukkingen van beide muziekleraren, Wouter Stern en Nel Nijman, die voor mij erg belangrijk waren en van wie ik privé les kreeg na hun vertrek. Heel leuk vond ik de vrijdagmiddagen waarop je kon kiezen wat je wilde gaan doen: naar het Stedelijk of een ander museum, de natuur in met Marijke of iets wat door een leerling was georganiseerd. Creatief kunnen zijn en de dingen op je eigen manier maken en leren was de grote verdienste van de IVO, en het onderlinge contact en de sfeer op school, daar heb ik veel aan gehad. Een vaste groep had ik dus niet, maar ik herinner me Irene van Laar, Lex Bolle, Tom Haenen, Joel Vos (al jong overleden) Lidy Wijn, Erwin Braam, Frank Sanders en Joyce Sissingh, de enige met wie ik nog contact heb. Van veel andere mensen ben ik de namen vergeten, maar die twee jaar IVO zijn onvergetelijk en die had ik niet willen missen. Wouter Stern woonde op de (toen nog) Vrijheidslaan in Amsterdam, ik heb een paar jaar pianoles van hem gehad tot ik vertrok uit Amsterdam. Zijn voorgangster Nel Nijman woonde in Amstelveen, van haar heb ik een tijd zangles gehad, net als Tom Haenen die later naar het conservatorium ging, veel optrad en een mooie bas had. Beide muziekleraren konden niet omgaan met het IVO systeem, ze zijn snel en gefrustreerd vertrokken, hoewel ze allebei tamelijk apart waren. Maar apart combineert ook niet altijd even lekker. Jij (Hella) hebt dan waarschijnlijk de verhuizing meegemaakt? Vond je dat een vooruitgang? Ik was toen al weg. De barakken op de Amstelveenseweg zijn nog vele jaren blijven staan. De school heeft dus in jouw leven ook veel betekend. Ik denk dat we wat dat betreft de enigen niet zijn. Hartstikke jammer dat er geen IVO’s meer zijn, het was, vooral in sociaal opzicht een waardevol systeem. Wat leren betreft ietsje minder, maar je kunt niet alles hebben. Ik denk dat het voor Rien moeilijk was om leraren te vinden die het systeem onderschreven en ook nog goed waren op hun vakgebied. Leraren die twee heel verschillende vakken geven, da’s toch wat improviseren. Maar er was in elk geval altijd alle ruimte om de onderwerpen die je interesseerden zelf uit te diepen, en dat is ook vormend. Nu zou dat met internet nog veel makkelijker geweest zijn. Ik kwam van het Gemeentelijk Lyceum voor Meisjes, waar ik totaal strandde op wiskunde en andere vakken. Mulan Tso, een Chinees vriendinnetje die bij mij in de klas had gezeten, was een jaar eerder overgestapt naar de IVO, en haar overtuigingskracht haalde mijn moeder over: een twee drie in godsnaam dan maar naar de IVO. Een noodsprong, maar ik vond het prima. Het was de eerste keer dat ik na de lagere school weer met jongens in aanraking kwam, ook niet gek op die leeftijd. Hartelijke groet, Loes Modderman

------------------------------------------------------------------------------------
Bericht van Jan Willem Breuk: Op zoek naar informatie over de IVO-Kindergemeenschap uit de Ottho Heldringstraat waar ik van 1968-1972 deel van uit maakte,kwam ik op dit blog. Fantastisch! Dankzij de tip van Ronald van Lith kwam ik het boekje over een halve eeuw IVO-scholen op het spoor,dat heb ik inmiddels besteld. Ook heb ik nu weer contact kunnen leggen met Rob Aspeslagh; mijn oude mentor en inspirator; ik ga hem binnenkort bezoeken in zijn atelier! Ronald van Lith en Anja van Zagten waren allebei klasgenoten uit de x/y groep in 1968-1969. Na even nadenken kwam ik al snel op de namen van mijn andere klasgenoten,en enkele van hen die een jaar later op school kwamen. Peter Romein is nu directielid van het Montessori lyceum Amsterdam,waar mijn oudste dochter haar middelbare school heeft gevolgd. Doodzonde trouwens dat de IVO is opgeslokt door de Montessorivereniging: er zijn toch belangrijke verschillen tussen IVO en Montessori, die in het voordeel van de IVO uitvallen wat mij betreft! Als docent heb ik lang gezocht naar de kans op een "nieuwe IVO-school"te kunnen werken;is helaas nooit gelukt. Ik kan zonder overdrijven zeggen dat de Kindwergemeenschap een grote invloed heeft gehad en nog steeds heeft in mijn denken en handelen! Een reunie; graag! Ik wil er ook wel aan meewerken, als er nog wat anderen zijn die mee willen helpen. Hoop jullie (oud-IVO-ers) nog vaak te ontmoeten, groeten, Jan Willem Breuk.
--------------------------------------------------------------------------------------
Ik kreeg van Mirella Terlinden (Bronk) het blog van de I.V.O. school.

Heel leuk. Ik woon al sinds 1972 in Z-Frankrijk. Maar had nog steeds een correspondentie met Theo Vesseur. Heb altijd al zijn brieven als een trésor bewaard! Ik dacht vaak terug aan de I.VO. jaren. Wat voor mij net als een familie is geweest. Rien Carpentier, Theo, Ruud, Joop, Riek, Harrie, Cor, Margreet en alle anderen,  bedank ik nog steeds voor wat zij mij hebben meegegeven. Ieder met hun personaliteit. Maar vooral een levens les. Ik denk dat ik zonder Joop Willems en Theo Vesseur nooit de smaak van het théater had gehad. Ik werk veel met een groot théater in Marseille en exposeer vrij veel in galerieën.
Heb zojuist deze week contact gehad met Sylvia Alberts en Trudy de Jong, die intieme vriendinnen zijn van mijn nicht. Ik heb je foto herkend, Hella. Zie dezelfde uitdrukking toen ik je op school hebt ontmoet. Voor meer vragen ben ik oké. Je kunt mij vinden onder de naam Johanna Heeg.--------------------------------------------------------------------------------------

1 opmerking:

  1. Hoi,
    Ik heb in de periode 1967-1972 (denk ik) op het IVO gezeten. Met leuke en minder leuke herinneringen. Ik woon al jaren niet meer in Nederland en heb ook met niemand meer contact. Leuk om de foto's van Rien, Harry, Riek en Cor te zien. Rob ben ik door zijn schilderijen al eens virtueel tegengekomen. In mijn tijd waren er ook nog een Ruud,Theo en Joop en de onvergetelijke Margreet.
    Groetjes
    Loes van der Kaaij

    BeantwoordenVerwijderen